Den Coninck Achab

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Den Coninck Achab

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Kattenstraat en Paradijsstraat, volgens een gevelsteen genaamd “Den Coninck Achab” en daterend uit 1550. De gevelsteen werd aangebracht tijdens de meest recente renovatie. Hoekhuis van twee bij twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de Kattenstraat). Verankerde, gecementeerde trapgevel (tien treden) met overhoeks topstuk, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw; muurankers met gekrulde spie op de begane grond. Tijdens de 19de eeuw aangepaste muuropeningen op begane grond en eerste bouwlaag, de inkomdeur in hardstenen omlijsting, de vensters met hardstenen lekdrempel. Tweeledige top waarin drielicht met lager middenluik, en rechthoekig venstertje hogerop.