Brouwerij Lowie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Lowie

Beschrijving

Voormalige "brouwerij Lowie". Circa 1898, aankoop van vier huizen en bouw van de brouwerij. Vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog, heropbouw in de jaren 1920. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de brouwerij stil gelegd; drankenopslagplaats tot 1973.

Brouwerswoning opgevat als onderkelderd dubbelhuis uit de jaren 1920; vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) + twee lage traveeën rechts onder geknikt zadeldak (leien en mechanische pannen), het voormalige winkeltje voor sterke dranken. Parement van gele sierbaksteen met gebruik van arduin voor de sokkel, de rechthoekige deur- en vensteromlijstingen en het balkon. Gestileerde eclectische architectuur met art-deco-inslag. Halsgevel met bolbekroning voor de twee linkse traveeën. Art-deco-invloed merkbaar in de tand en druiplijst van de arduinen lateien, in het balkonhek gevat tussen postamenten en in de beglaasde gietijzeren deur met inscriptie "Lowie Brouwer". Deels behouden houtwerk onder meer bovenlichten met typische decoratieve roedeverdeling.

Interieur. Bewaarde mozaïekvloeren; neoclassicistisch getinte aankleding van de hal met bordestrap tegen de achtergevel, dito schouwmantel met "eigentijdse" geglazuurde tegelbekleding voor de haard. Kelder met betonnen plafond.

Links aanpalende, voormalige brouwerij. Begroend donkerbakstenen gebouw uit de jaren 1920 of 1930, nu in gebruik als garage. Twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Lage venstertjes onder gietijzeren I-profielen met rozetvormige bevestigingsbouten, rechts keldervenster; nieuwe poort.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol