Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van burgerhuizen in voortuin, van 1920 naar ontwerp van E. Apers (Roeselare); lichte wijzigingen ten opzichte van het plan tijdens de uitvoering. Gezandstraald opschrift "R. Decoene bouwstoffen" in bovenlicht. Achterliggende maalderij van circa 1923.

Dubbelhuizen van drie traveeën in spiegelbeeldschema; twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), gootlijst op consoles. Gele baksteenbouw, verlevendigd door middel van banden en strekken van gele en rode sierbaksteen; gebruik van arduin voor de doorgetrokken onderdorpels en sierelementen. Risaliet van de twee middenste traveeën, uitlopend in puntgevel met recente jaarsteen "1921" en overkragend windbord. Getoogde muuropeningen. Behouden houtwerk onder meer bovenlichten met gelede roedeverdeling. Bewaarde interieurelementen zoals marmeren schouw en kooflijsten (nummer 74); bewaarde niet-symmetrische indeling met centrale gangen met bordestrap aan de achterzijde.

Vrijstaande voormalige maalderij van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de Vijfwegenstraat, mechanische pannen), nu opslagplaats. Gele baksteenbouw, aan de straatzijde verlevendigd door middel van boven de borstwering oplopende lisenen. Rechthoekige muuropeningen onder gietijzeren I-balken met rozetvormige bevestigingsbouten; gedicht in rechter travee; vernieuwd houtwerk.

Bouwplan bij eigenaars bewaard.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol