erfgoedobject

Gemeentehuis van Westrozebeke

bouwkundig element
ID: 51138   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51138

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig Gemeentehuis van 1921.

Voor de Eerste Wereldoorlog: de gemeenteraadszittingen vinden plaats in herberg "Gemeentehuis" aan de Dorpsstraat.

1921: bouw van een gemeentehuis als dominerend pand aan de nieuw gevormde J. Dewindeplaats, dit naar ontwerp van gemeentelijk bouwkundige A. Dugardyn (Brugge), in een regionalistische interpretatie van de traditionele baksteenarchitectuur.

1974-1976: restauratie van gevels en bedaking naar ontwerp van architect J. Decreus (Poperinge), dichtmaken galmgaten van de dakruiter.

1977 (gemeentefusies): inrichting als Cultureel Centrum.

Vrijstaand dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen boven souterrain. Gele baksteenbouw; licht gebogen leien zadeldak, dakkapellen en veelzijdige dakruiter. Aanpalende lage conciërgerie (links) en voormalige brandweerkazerne (rechts). Aan de achterzijde, haakse uitbouw van de voormalige brandweerkazerne, de conciërgerie en centraal, de hogere trappenhal.

Regionalistische interpretatie van de traditionele baksteenarchitectuur zie tuit- en trapgevels met schoorsteentravee en overhoekse fialen, bordestrap met leuning en korfbogige vensterregisters onder meer op afzaat. Doch toevoeging van een korfboogportaal in een witstenen omlijsting. Markerende houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en beluikte benedenvakken; deels beglaasde vleugeldeur met spijlen.

De bewaarde interieurelementen beperken zich voornamelijk tot de indeling: centrale gang met bordestrap, geflankeerd door vergaderzalen met links bewaarde natuurstenen schouwwangen en -mantels, naar gestileerd laatgotisch patroon met afbeelding van schilden op de boezem. Op de bovenverdieping, voormalige schepenzaal met bewaarde balklagen.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3255.
  • Gemeentehuis Staden, bouwplannen van de Sint-Bavokerk Westrozebeke, kopie uit het familiearchief Dugardyn.
  • VANDENDRIESSCHE A., De gemeente Westrozebeke en haar patrimonium, in Het gebied van Staden, IV, 1997, p. 97-107.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Westrozebeke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51138 (Geraadpleegd op 20-01-2021)