Teksten van Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen van 1928

Eenheidsbebouwing van sociale woonhuizen ()

23 woningen in drie rijen, in 1928 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandelbeek (jaarsteen in geveltop van nummer 70) naar ontwerp van architect Verthé uit de Bruggestraat 60 te Ingelmunster (waarschijnlijk Léon Verthé-Boucquet). Aannemer was Vandekerkhove (Ingelmunster).

Sociaal huisvestingsproject typisch voor de periode 1925-1940, bestaande uit een rij arbeiderswoningen aan de rand van de bebouwde kom op een driehoekig perceel. Enkelhuizen van twee traveeën in spiegelbeeldschema, en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen). Vereenvoudigde regionalistische inslag in bouwmaterialen en vormgeving. Rode en gele baksteenbouw, soms vermengd op decoratieve wijze in de plint, ontlastingsbogen, aflijnende muizentandfriezen en sierankers. Afwisseling van lijst- en tuitgevels; laatst genoemde op de uiteinden van de linker- en rechterblokken en boven de middentravee van het centrale blok. Rechthoekige muuropeningen onder beschilderde geprofileerde lateien van simili-steen. Oorspronkelijk houtwerk slechts sporadisch bewaard; vaak later gecementeerde plinten.

Evaluatie

Architecturale waarde als een representatief voorbeeld van de rijen arbeiderswoningen uit de periode 1925-1940. Belangrijke erfgoedelementen zijn de architecturale volumes (met puntgevels) en de materialiteit van de zichtbare gevels en daken (respectievelijk baksteen en rode dakpannen).

• DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
  • L’Habitation à Bon Marché 1929, 3, 58; 5, 98.
  • S.N. 1997: Coöperatieve Vennootschap "De Mandelbeek", Jaarverslag, s.l.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol; Vandeweghe, Evert

Eenheidsbebouwing van sociale woningen ()

Eenheidsbebouwing van respectievelijk zeven, negen en zeven sociale woningen, in 1928-1929 gebouwd door de Coöperatieve Vennootschap "De Mandelbeek", zie jaarsteen "1928" in de geveltop van nummer 70. Enkelhuizen van twee traveeën in spiegelbeeldschema, en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen). Vereenvoudigde regionalistische inslag in bouwmaterialen en vormgeving. Rode en gele baksteenbouw, soms vermengd op decoratieve wijze in de plint, ontlastingsbogen, aflijnende muizentandfriezen; sierankers. Afwisseling van lijst- en tuitgevels; laatst genoemde op de uiteinden van de linker- en rechterblokken en boven de middentravee van het centrale blok. Rechthoekige muuropeningen onder beschilderde geprofileerde lateien van simili-steen. Oorspronkelijk houtwerk slechts sporadisch bewaard; vaak later gecementeerde plinten.

• Coöperatieve Vennootschap "De Mandelbeek", Jaarverslag 1997.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol