Teksten van De Fonteyne of Hotel Agie

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5116

De Fonteyne of Hotel Agie ()

Het herenhuis genaamd "de Fonteyne", later "Hotel Agie", is ontstaan uit een samenstel van drie huisjes op de hoek van Keizerstraat en Ambtmanstraat, die tijden het eerste kwart van de 16de eeuw werden verbouwd tot een patriciërswoning. Begin 19de eeuw kwam dit hotel in het bezit van G. Agie die het verder uitbreidde in de Ambtmanstraat. Uit 1881 dateert een bouwaanvraag door mevrouw Agie, voor de aanpassing van de getrapte zijgevel tot tuitgevel en de verwijdering van een getrapte dakkapel ernaast, werken die werden uitgevoerd door de aannemer Corneille Joseph Kennes.

Herenhuis met traditionele kern die opklimt tot de 16de eeuw, en in laatclassicistische stijl werd aangepast op het einde van de 18de of in het begin van de 19de eeuw. Hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de Keizerstraat) waarin drie dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel vermoedelijk uit bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Registers van rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde dagkanten op afzonderlijke lekdrempels. Hardstenen poortje in Lodewijk XVI-stijl in de vijfde travee, met ingediepte pilasters, een entrelacsfries verrijkt met rozetten boven de latei, en een gestrekt entablement en tandlijst op stafwerkconsoles en chutes; rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting in de derde travee. Een kwartholle daklijst en houten kroonlijst vormen de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur en vensters met typische roeden in het bovenlicht uit begin 20ste eeuw op de begane grond.

Zijgevel en Ambtmanstraat nummer 15: samenstel van een verankerde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met ongelijke kroonlijst en tuitgevel, in totaal zeven traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder leien zadeldaken (nok parallel aan de Ambtmanstraat). Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten.

Op de hoek Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit de 18de eeuw, toegeschreven aan de beeldhouwer Jacob Jan Van der Neer, gerestaureerd in 2012 door Luc Rossen. Witgeschilderd Mariabeeld op een sokkel in de vorm van een wereldbol met slang en engelenhoofdjes uit natuursteen, in een houten omlijsting met wolkendek en putto, bekroond door een ingesnoerd, metalen baldakijn met sterren en kwastjes, en voorzien van een smeedijzeren lichtarm met lataarn. Staande Madonna, het Kind met rijksappel op de linkerarm, beide gekroond; de putto draagt de scepter. De stralenbundel met zinnebeeldige duif is verdwenen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#276.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. & Braeken J. 2017: De Fonteyne of Hotel Agie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203182 (geraadpleegd op ).


De Fonteyne of Hotel Agie ()

Huis zogenaamd "de Fonteyne", modo "Hotel Agie", oorspronkelijk stonden hier drie huisjes die in het eerste kwart van de 16de eeuw verbouwd werden tot een hotel. Begin 9de eeuw kwam dit hotel in het bezit van G. Agie die het verder uitbreidde in Ambtmanstraat.

Hoekhuis met oude kern, voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de Keizerstraat) waarin drie dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op onderbouw van witte natuursteen, kroonlijst op kordon, ankers met gekrulde spie. Rechthoekige vensters met kwarthol beloop op afzonderlijke lekdrempels, deur en benedenvensters met waaiertracé. Nummer 5: rechthoekige deur in vlakke omlijsting (derde travee); nummer 7: Lodewijk XVI-deur met hardstenen entablement.

Zijgevel en Ambtmanstraat nummer 15: samenstel van verankerde bepleisterde en beschilderde lijstgevels en een tuitgevel met ongelijke kroonlijstlijn van elf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken (nok parallel aan de Amtmanstraat). Rechthoekige vensters met uitgeholde rechtstanden, oudere kern; op benedenverdieping getralied en beluikt. Links (nummer 15) rechthoekige vensters en poorten met als lateien ijzeren I-balken met rozetvormige bevestigingsbouten. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting op neuten met middenkalf op tandlijst waarboven bovenlicht met sierlijk tracé.

Op hoek gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op linkerarm, wereldbolvormige sokkel met slang en engelenhoofdjes, achtergrond met wolkendek, puttifiguurtje, stralenbundel en duif; geheel onder een fraaie troonhemel bekroond met een ster.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: De Fonteyne of Hotel Agie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5116 (geraadpleegd op ).