erfgoedobject

Herberg

bouwkundig element
ID
51162
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51162
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "In Den Dobbelen Arendt". Voormalige herberg waarin reeds in 1719, volgens een rapport in opdracht van de Raad van Vlaanderen, een kamer voor de schepenen en de notabelen was ingericht. De gemeenteraad bleef er zitting houden tot 1898. In de tweede helft van de 20ste eeuw, restaurant "De Arend Oud Gemeentehuis" en sinds enkele jaren atelier van zeefdrukkerij S.P.I.N.

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen + lagere linker poorttravee; in kern teruggaand tot de 18de eeuw zie vlechtingen in de zijgevels (zie oude prentbriefkaart) en het steile zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) en het behouden stapelgebint met gekromde stijlen (pen- en gatverbindingen). Lijstgevel met 19de-eeuwse cementering (destijds witgeschilderd), op de begane grond met imitatiebanden en hanenkam boven de rechthoekige vensters. Op de bovenverdieping, behouden 19de-eeuws houtwerk; vleugeldeur met fraai decoratief bovenlicht.

Op de begane grond, behouden bepleisterde balklagen, raveling en haardgewelf boven de brede haard. Op de bovenverdieping, smallere schouw met (neo)classicistische pilasters op de schouwboezem.

  • MULLEBROECK E., VERSCHEURE S., Een kijk op Ingelmunster, Nieuwkerken-Waas, 1985, p. 29.
  • VERSCHEURE A., Inhuldiging nieuw gemeentehuis 6 oktober 1984, in Den Hert, VI, 1, 1985 p. 8-13.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51162 (Geraadpleegd op )