erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
51168
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51168

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neorenaissancistisch getint herenhuis naar verluidt van 1938-1939; dubbelhuis van vier traveeën + rechts poorttravee. Het boven de doorsnee-nokhoogte oprijzende volume van drie bouwlagen onder plat dak domineert het straatbeeld. Opvallend voorgevelparement van gele sierbaksteen boven een sokkelvormende begane grond met typische bossage en puilijst van arduin. Gevelordonnantie van de bovenverdieping gemarkeerd door de risalieten van de deur- en venstertravee onder een gekornist hoofdgestel met spiegels in de gelede fries, een kroonlijst op consoles en borstwering. Driezijdige erker met aansluitend balkon in de linker travee. Rechthoekige benedenvensters onder zware hanenkam; bovenvensters in een geprofileerde arduinen omlijsting, naar renaissancepatroon uitgewerkt als entablement met balusterleuningen op de tweede bouwlaag; gietijzeren leuningen met rozetversiering op de lagere derde bouwlaag. Uitgespaarde rondboogdeur met drie trappen; deels beglaasde ijzeren vleugeldeur met smeedwerk. Bewaard houtwerk. Zichtbare delen van de zijgevels bekleed met leien en platen.

Links aanpalend, ten opzichte van de rooilijn inspringende inkompartij en garages van begin de jaren 1990 naar ontwerp van architect L. Degezelle (Ingelmunster) ter vervanging van een recent afgebroken 19de-eeuws burgerhuis met mansardedak. Rode beuk in de achterliggende tuin.

Het pand maakte tot voor enkele jaren deel uit van een aaneengesloten rij van burgerhuizen (nummers 40, 42-52), destijds eigendom van de gebroeders Deboutte. Deze richtten in 1865 op het achterin gelegen terrein tussen Brugge- en Schoolstraat een tapijtenweverij op; faling circa 1950 en afbraak circa 1989.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.