erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 51168   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51168

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Neorenaissancistisch getint herenhuis naar verluidt van 1938-1939; dubbelhuis van vier traveeën + rechts poorttravee. Het boven de doorsnee-nokhoogte oprijzende volume van drie bouwlagen onder plat dak domineert het straatbeeld. Opvallend voorgevelparement van gele sierbaksteen boven een sokkelvormende begane grond met typische bossage en puilijst van arduin. Gevelordonnantie van de bovenverdieping gemarkeerd door de risalieten van de deur- en venstertravee onder een gekornist hoofdgestel met spiegels in de gelede fries, een kroonlijst op consoles en borstwering. Driezijdige erker met aansluitend balkon in de linker travee. Rechthoekige benedenvensters onder zware hanenkam; bovenvensters in een geprofileerde arduinen omlijsting, naar renaissancepatroon uitgewerkt als entablement met balusterleuningen op de tweede bouwlaag; gietijzeren leuningen met rozetversiering op de lagere derde bouwlaag. Uitgespaarde rondboogdeur met drie trappen; deels beglaasde ijzeren vleugeldeur met smeedwerk. Bewaard houtwerk. Zichtbare delen van de zijgevels bekleed met leien en platen.

Links aanpalend, ten opzichte van de rooilijn inspringende inkompartij en garages van begin de jaren 1990 naar ontwerp van architect L. Degezelle (Ingelmunster) ter vervanging van een recent afgebroken 19de-eeuws burgerhuis met mansardedak. Rode beuk in de achterliggende tuin.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51168 (Geraadpleegd op 28-09-2020)