Elsboshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Elsboshoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Elsboshoeve" volgens houten naambord, naamgeving naar verluidt naar het vroegere Elsbos. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). 19de-eeuwse hoeve met lage losstaande bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met onder meer perelaar, notelaar en treurwilg. Gedeeltelijk met klimop begroeide verankerde baksteenbouw onder gebogen zadeldaken (Vlaamse pannen en golfplaten). Oorspronkelijke erftoegang via oprit ten zuiden, sinds aanleg Ringlaan ook erftoegang ten noordwesten. Omringend groenscherm en weiden met heggen van meidoorn en haagbeuk.

Ten noorden, boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type tegenover de aanpalende stal links- en dwarschuurvleugel onder lager zadeldak. Woning van vijf traveeën met deuren in de tweede en vierde travee; eerst genoemde verschaft toegang tot een werkplaats met haard, mogelijk op de plaats van een vroeger wagenhuis zie brede houten latei boven de deur en het venster. Getoogde muuropeningen; bewaard houtwerk. Heiligennisje van gesinterde baksteen in de rechter zijgevel. Stal- en schuurvleugel van vier, heden tot stalling omgevormde schuurtravee + aardappelkelder + paardenstal van twee traveeën met ingebouwd privaat. Opgeklampte gebogen schuurpoort met klinket. Overige gebouwen van gering belang.

• Landelijke gilde, 100 jaar landelijke gilde 1894-1994 Ingelmunster, Ingelmunster, 1994, p. 54.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol