erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
51188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51188

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch getint enkelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Brede linker travee + smalle deurtravee en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Donkere baksteenbouw met gebruik van arduin voor plint en sierelementen. Ontleend aan de traditionele architectuur zijn de linker tuitgevel met rondboogvenstertje, overhoeks topstuk en bolbekroning, evenals de sierankers en de weliswaar grijsbeschilderde gecementeerde banden waarin onder de topgevelbekroning een paneel opgenomen is destijds mogelijk met huisnaam. Eigentijds is het linker deurvenster met gietijzeren balkon op zware consoles met een neoclassicistische inslag, die ook enigszins merkbaar is in de aanzet- en sluitstenen van de getoogde muuropeningen. Verbreed benedenvenster en vernieuwd houtwerk.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51188 (Geraadpleegd op )