Neoclassicistische kapel met Toscaanse galerij

Straat Keizerstraat

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kantoorgebouw

omvat de bescherming als monument Achterbouw met Toscaanse galerij: arcade
gelegen te Keizerstraat 13 (Antwerpen)

Beschrijving

Kapel in neoclassicistische stijl te dateren in het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen op de binnenplaats van een voormalig kantoorgebouw uit de latere jaren 1960, vandaag omgevormd tot studentenhuisvesting. De kapel werd opgetrokken door de Soeurs de Notre Dame uit Namen, die sinds 1838 met een meisjespensionaat gevestigd waren in het voormalige hotel de Terwagne of Ullens van den Bergh. De kapel waarin een laat-barokke Toscaanse galerij uit het tweede kwart van de 18de eeuw is geïntegreerd, vormt een van dit gebouwencomplex, dat in 1965 werd gesloopt.

Gebouw op een rechthoekige plattegrond van drie bij vijf traveeën en drie bouwlagen onder een achteraan afgesnuit zadeldak. Galerij uit blauwe hardsteen op de begane grond van de zuid- en oostgevel, respectievelijk drie en vijf traveeën breed, opgebouwd uit rondbogen met geprofileerde archivolt en voluutsleutel, rustend op Toscaanse kolommen; natuurstenen engelenfiguren in de boogzwikken aan de oostzijde. Deze wordt bekroond door een klassiek hoofdgestel met architraaf, trigliefenfries en kroonlijst, eveneens uit blauwe hardsteen. De bovenverdiepingen uit beschilderd baksteenmetselwerk, wordt geritmeerd door rondboognissen waarin dito vensters op kordonvormende lekdrempels, waarbij doorgetrokken imposten de eerste verdieping accentueren. Een gevelbreed driehoekig fronton bekroont de zuidgevel. De eenbeukige kapel met in het volume geïntegreerde halfronde apsis besloeg de bovenverdiepingen, ontsloten door een traphal aan de zuidzijde.

DE LATTIN A. [1934]: Doorheen Oud-Antwerpen. Gids en inventaris van het hedendaagsche Oud-Antwerpen, Schoten, 189.

Auteurs: Braeken, Jo