Hoeve Steenovenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Steenovenhof" naar de nabije Steenovenstraat. Als hoeveuitbating vermoedelijk ontstaan in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw ten gevolge van bosontginningen; eerste aanduiding op de P.C. Poppkaart (circa 1850). Hoeve met lage losstaande bestanddelen U- vormig opgesteld rondom een begrint erf. Verankerde baksteenbouw onder licht gebogen zadeldaken (Vlaamse pannen en golfplaten). Afgesloten erftoegang tussen hekpijlers ten oosten, nieuwe toegang ten noordoosten.

Ten westen, boerenhuis met aan de erfzijde jaarankers "1830"; vijf traveeën met dubbelhuisopstand + twee recentere traveeën links (nok parallel aan de straat). Erfgevel: licht getoogde muuropeningen; rechthoekige deur in een witgeschilderde geriemde omlijsting met pilasters, druiplijst en jaartal "1953". Achtergevel: links en rechts opkamers van respectievelijk één en twee traveeën. Grotendeels vernieuwd houtwerk. Zijgevels afgewerkt door middel van vlechtingen en uilengaten; kelderdeur in de linker zijgevel en dichtgemetselde rondbogige laadvensters in de geveltoppen.

Ten zuiden, stal- en schuurvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw (nok loodrecht op het boerenhuis); stalling recent versterkt door middel van betonpijlers. In de eerste travee, breed wagenhuis; in de vierde travee, smal korfboogpoortje; voorts rechthoekige muuropeningen. In de linker zijgevel, dichtgemetseld rondboogvenster met druiplijst. Ten noorden, nieuwe loods met paardenmanège.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol