erfgoedobject

Semigesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 512   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/512

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Semigesloten hoeve met vrij vervallen bakstenen aanhorigheden onder pannen zadeldaken. Datering 1760 in de sluitsteen van het zandstenen steekboogdeurtje aan de straatzijde (ten zuidwesten). Inrijpoort in het zuidwestelijk dienstgebouw als enige getuige van het aangegeven jaartal.

Woonhuis ten noordwesten van vijf verschillende traveeën en anderhalve verdieping onder een zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Met baksteenfries afgewerkt bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen voorzien van arduinen lateien en strekse ontlastingsboog; houten kozijntjes op de zolderverdieping. Aanpalend gedeelte links van twee traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (pannen), uit midden 19de eeuw. Arduinen onder- en bovendorpel aan de rechthoekige muuropeningen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Semigesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/512 (Geraadpleegd op 12-08-2020)