erfgoedobject

Hoeve 't Goed ter Elst

bouwkundig element
ID
51200
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51200
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met zijweg. Niet meer uitgebate hoeve, zogenaamd " 't Goed ter Elst" volgens houten naambord. Deze hoeve zou begin 18de eeuw opgetrokken zijn door de kasteelheer van Ingelmunster op gronden van het "Leen en de Heerlijkheid ter Elst" (ook heerlijkheid te Izegem); tot circa 1980 bleef ze eigendom van de kasteelheer. Eerste aanduiding als niet- benoemde en niet- omwalde hoeve met losse bestanddelen op de Ferrariskaart (1770- 1778); op de P.C. Poppkaart (circa 1850) is ze deels omwald. Begin deze eeuw is de omwalling reeds verdwenen zie de in 1910 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut.

Lage, losstaande bestanddelen U- vormig opgesteld rondom een onverhard erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (Vlaamse pannen). Ten oosten, erftoegang. Ten noorden, witgeschilderd boerenhuis van zes traveeën uit de 19de eeuw in omhaagde tuin met notelaar; weiden omhaagd met meidoornheg. Getoogde muuropeningen; houtwerk en duimen voor luiken uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Gecementeerde rechter zijgevel met schijnvoegen.

Ten westen, witgeschilderd bakhuis (nok loodrecht op het boerenhuis) uit de 19de eeuw. Ten zuiden, lange dwarsschuur- en stalvleugel (nok parallel aan het boerenhuis) met jaarankers "1800" in de linker zijgevel; rijkelijk uitgewerkt, zie de arduinen hoekblokken bij de muuropeningen; bewaard stapelgebint. Links wagenhuistravee, schuurpoort in de derde travee; korfboogpoorten en getoogde muuropeningen in de stalvleugel. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen en lichtgleuven. Stallingen deels overkluisd met troggewelven van baksteen op zware overhoekse houten balken. Aan de zuidzijde, aanpalende kortere schuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder parallel zadeldak (golfplaten). Aan de noordzijde, bij de stalling aanleunende overdekte mestvaalt uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder pannen schilddak op bakstenen pijlers; houten hekwerk.

  • GOETHALS G., Landelijk leven te Ingelmunster, onuitgegeven studie, sine dato, p. 82- 83.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve 't Goed ter Elst [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51200 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.