Historische hoeve 't Verbrand Goed

Beschrijving

Zogenaamd " 't Verbrand Goed", circa 1600 bekend onder de naam "Goed ter Poorte" (zie heerlijkheid "Ter Poorten" Izegem ?), de huidige benaming komt reeds voor op de Ferrariskaart (1770- 1778). Achterin gelegen historische hoeve aangeduid op de laatst genoemde kaart en de P.C. Poppkaart (circa 1850), als een omwalde site met een halfgesloten opstelling; de omwalling bleef ten noorden bewaard.

Ingesloten site, ten noorden door de spoorlijn Kortrijk- Brugge, ten westen en ten oosten door de oprukkende bewoning en industrie. Lage, deels aaneengesloten bestanddelen L- vormig opgesteld rondom een deels gekasseid erf met toegang ten zuiden via een met jonge eiken beplante dreef. De weiden aan de straat zijn omhaagd met een meidoornheg. Baksteenbouw onder licht gebogen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen),

Ten noorden, boerenhuis van 1944 (nok parallel aan de straat) op de plaats het tijdens het bombardement van 1940 vernielde oude huis, nog in de lijn van de interbellumarchitectuur. Typerend parement van gele sierbaksteen en rechter risaliet oplopend in puntgevel; rondboogdeur tussen brede rechth. vensters, geaccentueerd door grijsbeschilderd betonnen portiekje met heiligennis en klimmend dakvenster. Vernieuwd houtwerk.

Links aansluitend bij het boerenhuis, 17de- (?) of 18de-eeuwse dwarsschuur met in de vernieuwde linker zijgevel jaartallen "1944" en "1640" aangegeven door middel van baksteenkoppen - laatst genoemd jaartal vermoedelijk overgenomen van de door het genoemde bombardement vernietigde gevel - en rechter zijgevel afgewerkt met vlechtingen. In de lange erfgevel, een korfboogpoort, een rechter kelderpoortje en lichtgleuven; ritmerende steunberen. Voor de schuur, afdak op bakstenen pijlers onder aansluitend lessenaarsdak. Bewaard oud stapelgebint van vijf traveeën, deels steunend op korbelen. Ten westen, 18de-eeuwse stalling van acht traveeën + drie schuurtraveeën links uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nok loodrecht op schuur en boerenhuis), houten laadvensters in puntgevel. Rechts koeienstal overkluisd door middel van brede troggewelven van baksteen op zware overhoekse balken. Bewaarde arduinen slieten. Ten zuidoosten, 18de-eeuws wagenhuis (nok evenwijdig met boerenhuis), dakoverstek op zware houten modillons; zijgevels afgewerkt met vlechtingen.

• GOETHALS G., Landelijk leven te Ingelmunster, onuitgegeven studie, sine dato, p. 69- 71.
  • LANDELIJKE GILDE, 100 jaar landelijke gilde 1894-1994 Ingelmunster, Ingelmunster, 1994, p. 69.