Herberg Kapelhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ingelmunster
Deelgemeente Ingelmunster
Straat Kortrijkstraat
Locatie Kortrijkstraat 1, Ingelmunster (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Ingelmunster (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Ingelmunster (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg / afspanning Kapelhof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Herberg Kapelhof

Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Gentstraat. 18de-eeuwse herberg-afspanning "Kapelhof", eerste vermelding in 1773 in lijst van Ingelmunsterse herbergen; naamgeving vermoedelijk naar de verdwenen "Kapel ter Doorne". Heden antiekzaak, nutsgebouwen in vervallen toestand. Lage bestanddelen van witgeschilderde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), opgesteld rondom een gekasseid binnenerf; het U- vormig en gesloten karakter ging deels verloren ten gevolge van de recente afbraak van de oostelijk gelegen stalling. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen. Erftoegang ten westen met muur en gietijzeren hek; links van het hek, arduinen kettingpalen.

Ten westen, aan de straat, voormalige herberg van twee traveeën aan Gentstraat + één afgeschuinde hoektravee + vijf traveeën (nok parallel aan de Kortrijkstraat); houten dakkapel in puntgevel boven lijstgevel. Recent opschrift "Auberge de la Chapelle / Kapelhof" in de linker zijpuntgevel met omlopende, getande windborden. Voorgevel: getoogde muuropeningen in een geriemde bakstenen omlijsting met arduinen hoekblokken, sluitstenen en onderdorpels, en een doorgetrokken druiplijst onder meer van fijne helrode en gesinterde baksteentjes. In de hoektravee, deuromlijsting van arduin met rococo- ornamenten en druiplijst, smeedijzeren bovenlicht met initialen "DB" uit de 19de eeuw, hergebruikte deur met uitgewerkte panelen. Eenvoudiger achtergevel met rondboogdeur en beluikt getoogd venster.

Aansluitend nutsgebouw onder plat dak met door middel van trekstang verankerde hoge vierkante schoorsteen. Bewaard 19de-eeuws houtwerk in de linker zijgevel en in het nutsgebouw, bij laatst genoemde getralied; voorts houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Ten noorden, klein schuurtje onder afgewolfd zadeldak. Ten zuiden, grote schuur; rechthoekige poorten en luikjes.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West- Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nr. 338.
  • MULLEBROECK E., VERSCHEURE S., Een kijk op Ingelmunster, Nieuwkerken-Waas, 1985, p. 85.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kortrijkstraat

Kortrijkstraat (Ingelmunster)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.