erfgoedobject

Villa met atelier

bouwkundig element
ID
51213
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51213

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met atelier
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa met atelier
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa met achterin gelegen atelier, van 1936- 1937 naar ontwerp van architect E. Allewaert (Izegem). Voortuintje afgezet door middel van lage bakstenen muur met buisvormige leuningen; herhaling van het laatst genoemde element in het balkon van de halfronde rechter bow window. Witgeschilderde baksteenbouw op plint van donkere sierbaksteen. Eclectische interbellumarchitectuur getypeerd door het verspringend grondplan, het wisselende spel van de niveaus en volumes en de gemansardeerde schilddaken (mechanische pannen); zekere afleesbaarheid van de functies zie over twee bouwlagen doorlopend traplicht met brandglas. Deuren in de linker zijgevel; rechts deur in de oksel onder luifelterras op betonnen paal. Rechthoekige vensters in afgeronde betonnen omlijstingen. Rondboogdeuren in een geriemde omlijsting van baksteen; houten deur rechts met patrijspoort en geometrisch gietijzeren traliewerk. Herhaling van oculus in de tweede bouwlaag.

Behouden interieurelementen: onder meer rondbogen toegepast voor deuromlijstingen en brede verbindingen tussen vertrekken, al dan niet gelegen op hetzelfde niveau. In de vestibule, groot kleurrijk figuratief brandglas met art-deco-inslag, geflankeerd door gelijkaardige oculus; bordestrap met houten balustrade. Meubels naar verluidt bij de bouw van het huis ontworpen door een zekere Vandewalle (Izegem).

Links ervan, nummer 35 als tegenhanger, van 1951 in imiterende stijl naar ontwerp van L. Allewaert (Izegem, zoon van E. Allewaert).

  • Bouwplan bewaard bij de bewoners van nr. 37.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa met atelier [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51213 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.