erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
51229
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51229
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Op de hoek met de Schoolstraat. Leegstaand boerenhuis als enig restant van het zogenaamde " 't Goed ter Blauwpoorte", historische hoeve reeds aangeduid op het Landboek van 1736 met een omwald boerenhuis. Naar de Schoolstraat georiënteerd laag huis met jaarankers "1885" in de rechter zijgevel; doch met oudere kern zie bouwnaad, rondboogstrek in de linker zijgevel en interieurelementen. Dubbelhuis van zeven traveeên onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Getoogde muuropeningen; behouden houtwerk, luiken onder meer met hartmotief. Achteraan, twee linker opkamertraveeën. In de geveltop van de linker zijgevel, twee rondboogvenstertjes.

Interieur: behouden samengestelde balklaag; tussen de vijfde en de zesde travee brede haard met bakstenen wangen en ingebouwde rechter kast. Aan de achterzijde, smalle opkamer, bereikbaar via trapje van drie trappen.

  • Landboek De Vos (1736), bewaard op het gemeentehuis.
  • LANDELIJKE GILDE, 100 jaar landelijke gilde 1894-1994 Ingelmunster, Ingelmunster, 1994, p. 7.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51229 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.