erfgoedobject

Brouwerij Van Honsebrouck

bouwkundig element
ID
51238
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51238
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Bollewerpstraat. Brouwerij Van Honsebrouck; deze familie met brouwersverleden in Deerlijk kocht hier in 1900 een kleine hoeve en bouwde er een brouwerij.

Achterin gelegen industrieel complex, oorspronkelijk aan het zicht onttrokken door een huizenrij met toegangspoort tot de brouwerij; afgebroken panden tussen nummers 41 (ouderlijk huis familie Van Honsebrouck) en 49 vervangen door parking. Witgeschilderd complex uit het tweede kwart van de 20ste eeuw: betonnen skeletbouw met bakstenen vullingen en platte daken. Aan de Oostrozebekestraat, typerende kleine rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken en laadplatform met geometrisch opgevatte gietijzeren leuning; Sint-Jozefsbeeld in heiligennis. Aan de Bollewerpstraat, laadluiken met katrol en grote fabrieksvensters met ijzeren roedeverdeling. Voorts zichtbepalende mouteest onder schilddak met vierkante, schoorsteen met zinken bekleding en zogenaamd koelschip - voor de productie van zelfgistend bier - onder zadeldak met luchtverversingssysteem.

Eveneens uitbreidingen uit de jaren 1980 en 1990. Brouwzaal met vernieuwde brouwketels.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Brouwerij Van Honsebrouck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51238 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.