erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
51239
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51239

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Nummer 56. Halfvrijstaand herenhuis in eclectische regionalistische stijl met jaarsteen "anno 1925", rechts beschaduwd door rode beuk in perk met ijzeren hek. Na restauratie in 1998, herbestemd als ontvangstruimte van het achterin gelegen restauratiebedrijf N.V. Monument, destijds van de familie Vandekerckhove.

L-vormig volume: één travee + twee lagere, ten opzichte van de rooilijn inspringende travee; twee bouwlagen van verschillende hoogte onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Gele baksteenbouw op arduinen plint; verwerking van zandsteen voor afwerking van muuropeningen, aandak, kraagstenen. Gestileerde elementen ontleend aan de traditionele architectuur als bol-, klooster- en drieledige kruiskozijnen; en uitkragende schoorsteenschacht in de rechter zijgevel. Vrijer geïnterpreteerde deurtravee met aansluitende getraliede venstertjes onder een doorlopende druiplijst en bovenvensters opgenomen in al dan niet overstekende omlijstingen onder een boven de kroonlijst uitstekend gebogen fronton. Loggia met opvallend balusterachtige hoekzuil en omlopende ijzeren leuning. Behouden houtwerk met glas in lood en kleine roedeverdeling.

Interieur met neo-Vlaamse renaissance en neobarokinslag: samengestelde balklagen, uitgewerkte balksleutels op stucconsoles, houten lambriseringen (salon aan de straat). Ook cassetteplafond en zandstenen schouwen naar barokpatroon of meer eclectische met decoratieve reliëfstenen (salons aan de achterzijde).

Rechts van de toegang tot de bedrijfsgebouwen, nummers 46-50: samenstel van kleine enkelhuizen, in repeterend schema, naar verluidt in de jaren 1920 gebouwd als personeelshuisvesting; twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Lijstgevels van gele baksteen afgelijnd door een gootlijst, telkens onderbroken door een dakvenster in puntgevel met plankenbeschieting. Accentuerend gebruik van granito voor de brede latei van de deurpartij en voor de sluitstenen van de grote rondbogige benedenvensters; voorts rechthoekige muuropeningen. Deels behouden houtwerk onder meer houten kozijnvensters.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51239 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.