erfgoedobject

Burgerhuis in empirestijl

bouwkundig element
ID: 5124   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5124

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis met lijstgevel in empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1819 opgetrokken in opdracht van de weduwe De Craecker. Het diepgerichte zadeldak en de achterpuntgevel wijzen op een traditionele kern, die minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Rijhuis van twee travee├źn en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak. Ontpleisterde lijstgevel in baksteenbouw, met een verbouwde begane grond en een vernieuwde kroonlijst. Op de eerste verdieping rondboogvensters met cordonvormende lekdrempels, oorspronkelijk geaccentueerd door geprofileerde waterlijsten op doorgetrokken, geprofileerde imposten; fraaie smeedijzeren borstweringen met dubbele krul. Rechthoekige vensters met individuele lekdrempels op de tweede verdieping. Oorspronkelijk werd de begane grond geopend door twee rechthoekige vensters. De rechthoekige inkomdeur van het pand, gevat in een vlakke hardstenen omlijsting, is minstens sinds 1819 ge├»ncorporeerd in het rechts aanpalende, recent heropgebouwde pand (Keizerstraat 33-35); de smeedijzeren deur dateert uit het interbellum.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 838#423.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in empirestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5124 (Geraadpleegd op 03-07-2020)