Teksten van Burgerhuis in empirestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5124

Burgerhuis in empirestijl ()

Burgerhuis met lijstgevel in empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1819 opgetrokken in opdracht van de weduwe De Craecker. Het diepgerichte zadeldak en de achterpuntgevel wijzen op een traditionele kern, die minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak. Ontpleisterde lijstgevel in baksteenbouw, met een verbouwde begane grond en een vernieuwde kroonlijst. Op de eerste verdieping rondboogvensters met cordonvormende lekdrempels, oorspronkelijk geaccentueerd door geprofileerde waterlijsten op doorgetrokken, geprofileerde imposten; fraaie smeedijzeren borstweringen met dubbele krul. Rechthoekige vensters met individuele lekdrempels op de tweede verdieping. Oorspronkelijk werd de begane grond geopend door twee rechthoekige vensters. De rechthoekige inkomdeur van het pand, gevat in een vlakke hardstenen omlijsting, is minstens sinds 1819 geïncorporeerd in het rechts aanpalende, recent heropgebouwde pand (Keizerstraat 33-35); de smeedijzeren deur dateert uit het interbellum.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 838#423.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203178 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in empirestijl ()

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen waarvoor bouwtoelating van 1819. Empire lijstgevel met op de tweede bouwlaag rondboogvensters onderling verbonden door geleed kordon. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 838#423.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5124 (geraadpleegd op ).