erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
51240
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51240

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis met jaarsteen "1894" in cementtegels; deurplaat met opschrift "Joz. Vandekerckhove burgerlijk ingenieur beton en bouwwerken" zie het ertegenover gelegen bedrijf (nummer 54). Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rode baksteenbouw; gebruik van arduin voor plint, onderdorpels en sluitstenen. Gevelgeleding door middel van de doorgetrokken onderdorpels en de friezen van cementtegels (onder de kroonlijst verwijderd). Getoogde muuropeningen; benedenvensters met persiennes. Deels beglaasde deur met ijzeren smeedwerk. In de rechter zijgevel, rondboogvenster met metalen roedeverdeling en heiligennisje in omlijsting van gesinterde baksteen.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De deurplaat met opschrift is verdwenen.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51240 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.