Sint-Jozefsschool

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Warandestraat. Wijkschool voor kleuter- en lager onderwijs, in 1931 opgericht door de "zusters van Maria Ingelmunster". Kloosterwoning aan de straat; achterin gelegen ommuurde speelplaats met klassengebouw.

Klooster uit het vierde kwart van de 19de eeuw met door middel van een laag bakstenen muurtje en gietijzeren hek omheind voortuintje; dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), klokkentorentje. Verankerde rode baksteenbouw op een gecementeerde plint. Rechte baksteenfries, getoogde muuropeningen. Boven de deur, rondboognis met beeld van de Heilige Jozef met kind. Rechts, aansluitend lager gebouwtje onder afgewolfd zadeldak.

Bakstenen klassengebouw van 1931; zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Getoogde muuropeningen, verdiept in rechthoekige nissen. Op de borstwering, witgeschilderd opschrift "St.-Jozefs/ school 1931" en rondboognis.

• Zusters van Maria Ingelmunster, Wij vieren tussen gisteren en morgen, 2 juli, 1769-1994, Ingelmunster, 1994 (brochure), p. 19.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Het klooster aan straatzijde is gesloopt.