Herenhuis en fabrieksgebouwen Weverij Schotte

Beschrijving

Voormalige "Weverij Schotte", gespecialiseerd in meubelstoffen; productie stopgezet in 1958. Aan de straat gelegen geheel met van links naar rechts, een herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw en fabrieksgebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Naar verluidt is er reeds circa 1880 een weverij in de uitbouw van het huis ingericht en wordt het huis in 1902 aangekocht door de familie Schotte om tot 1937 te dienen als kantoor. In de jaren 1920 worden nieuwe weverijgebouwen gebouwd, momenteel deels in gebruik als opslagplaats van een meubelfabriek.

Dubbelhuis gelegen in een beboomde tuin, van de straat afgesloten door middel van een nieuwe muur; drie traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), windborden. Verankerde, deels witgeschilderde baksteenbouw. Gevelgeleding door middel van deurrisaliet en hoeklisenen. Getoogde muuropeningen, op de begane grond met gietijzeren traliewerk. Bewaard houtwerk; bovenvensters met persiennes.

Rechts aanpalende lage uitbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw; zeven traveeën op verhoogde begane grond en onder mansardedak (nok parallel aan de straat, bitume en mechanische pannen); dakkapellen onder plat dak. Getoogde muuropeningen met traliewerk, deels gewijzigd omwille van de nieuwe garagepoort.

Tussen de Nieuw- en Sint-Amandsstraat, vrij omvangrijke voormalige textielfabriek uit de jaren 1920 - ten westen van de fabriek verbindt een voetwegel de beide straten.

Aan de Nieuwstraat (ten noorden), voormalige schrijnwerkerij en ruimte voor afwerking en verpakking van 1928. Bakstenen fabrieksgebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak (nok parallel aan straat, bitumen), dakvensters onder plat dak. Ritmerende doorgetrokken lisenen met dekstenen van arduin; rechte baksteenfriezen onder de attiek afgelijnd door middel van twee rijen mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien; betonnen raamindeling. Bewaard ijzeren gebint met vakwerkspanten.

Aan de Sint-Amandsstraat (ten zuiden), gelijkaardig, mogelijk gelijktijdig fabriekspand, echter met drie bouwlagen en afgeschuinde hoektravee. Geknikt schilddak (nok parallel aan de straat), bovenaan afgeplat en voorzien van een balustrade.

Tussenin de twee laatst genoemde gebouwen, de eigenlijke weverij uit de jaren 1920, op het bouwplan van 1928 aangeduid als reeds bestaand. Acht traveeën onder sheddaken (nok parallel aan de straten, golfplaten en mechanische pannen). Gevelgeleding door middel van lisenen en getrapte casementen in de geveltoppen.

• Bouwplan bij de eigenaar bewaard.
  • VERSCHEURE A., Staking en lock- out te Ingelmunster 1910- 11, in Den Hert, VI, 2, december 1985, p. 7.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol