Den Joseph naer Egypten

Beschrijving

Herenhuis dat uit drie vleugels bestaat ingeplant rond een binnenplaats, en in kern opklimt tot de 16de eeuw. Het gevelfront werd in classicistische stijl heropgebouwd omstreeks 1780, in opdracht van Charles Joseph van Havre en Maria Theresia Moretus. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hardstenen plint, vijf traveeën breed, twee bouwlagen en een mezzanine hoog, onder een zadeldak. De opstand met verkleinende ordonnantie wordt verticaal geritmeerd door brede lisenen, en is afgewerkt met een geprofileerde daklijst onder de kroonlijst op klossen. Regelmatige registers van vlak omlijste rechthoekige vensters op geprofileerde lekdrempels, de borstweringen versierd met panelen. In de vijfde travee Lodewijk XVI-rondboogpoort in hardstenen geprofileerde omlijsting met sluitsteen en imposten op neuten, geflankeerd door pilasters met stafwerk en guttae, waarop een brede waterlijst met eierlijst rust; festoenen in de zwikken.

Aan drie zijden van de binnenplaats bepleisterde en beschilderde gevels van twee bouwlagen en elk vier traveeën, met registers van rechthoekige vensters en dakkapellen. De noordvleugel onderscheidt zich door een steil zadeldak met aandaken en een dubbele rij dakkapellen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine