erfgoedobject

Samenstel van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
51264
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51264

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Waterstraat. Samenstel van burgerhuizen uit de jaren 1920-1930, mogelijk met 19de-eeuwse kern. Samen vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansarde- en zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien en mechanische pannen). Voorgevelparement van gele baksteen en gebruik van arduin voor plint en sierelementen. Uitkragend middenrisaliet oplopend in een gestileerd aediculavenster geflankeerd en bekroond door obelisken, wat het geheel een regionalistisch tintje geeft. Voorts meer eigentijdse elementen als de gestrekte lateien van simili-steen, het centrale rondbogig deurvenster met gietijzeren leuning en de beglaasde ijzeren deur met geometrische art-deco-inslag. Deels vernieuwd houtwerk. Met schijnvoegen gecementeerde rechter zijgevel.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51264 (Geraadpleegd op )