erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
51268
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51268

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samenstel van herenhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Oorspronkelijk samenstel van twee herenhuizen, naar verluidt destijds onder meer de rentenierswoning van de baronie, zie aanduiding van jaartal "1840" en schild van de heren van Ingelmunster op de scheiding.

Nummer 5 is nog oorspronkelijk: dubbelhuis met laatclassicistische inslag in de schaarse ornamenten; vijf traveeën + rechts poorttravee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), houten dakkapel met fronton. Verankerde, donkere baksteenbouw op gepikte plint. Horizontale gevelgeleding door middel van de doorgetrokken onderdorpels en het hoofdgestel met fries, tandlijst, meandermotief en geprofileerde kroonlijst op sierlijke klossen. Licht getoogde vensters, boven de poort groot rondboogvenster. Rechthoekige deur in een arduinen omlijsting met hoofdgestel en tandlijst van gesinterde baksteen, poort geflankeerd door pseudo-pilasters van baksteen met decoratieve profielen en getande druiplijst van dunne helrode baksteentjes. Behouden ramen met grote roedeverdeling; persiennes. Vernieuwde deur en poort.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 2001

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke ensemble (nummers 3-5) is de erfgoedwaarde van nummer 3 niet langer bewaard. Het vermelde schild en jaartal bevinden zich wel nog op de scheiding van de beide gevels.

Auteurs : Verhelst, Julie
Datum: 26-11-2019

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51268 (Geraadpleegd op 09-05-2021)