erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
51269
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51269
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Schuin op de straat geplaatste pastorie met 'voorhuis' van circa 1885 en 'achterhuis' met 18de-eeuwse kern onder parallelle, deels manke zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is slechts het achteringelegen 18de-eeuws huis aangeduid. De oriëntatie en structuur ervan waren niet op de Weststraat gericht maar op de tuin zie inplanting van de bordestrap in de centrale gang tussen 'salon' en 'eetplaats'. Het 'voorhuis' werd circa 1885 gebouwd zie "Ontwerp tot herstelling en vergrooting der pastory" met 'ingang', 'salon', 'kabinet' en 'keuken'. 'Voorhuis' van zes traveeën met dubbelhuisopstand en twee bouwlagen + drie lage traveeën links met poort. Vernieuwd roodbakstenen gevelparement uit de jaren 1930-1940. In het 'salon' van het 'achterhuis' behouden elementen uit de tweede helft van de 18de eeuw zoals de gestucte moerbalken, de omlopende koof en de rococogetinte schouwboezem; doch witmarmeren second empireschouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Achterliggende tuin met treures.

  • Rijksarchief Brugge, Provinciekaarten nr. 1096 A, Gemeente Ingelmunster. Ontwerp tot herstelling en vergrooting der pastory (1885).

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51269 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.