Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Schuin op de straat geplaatste pastorie met 'voorhuis' van circa 1885 en 'achterhuis' met 18de-eeuwse kern onder parallelle, deels manke zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is slechts het achteringelegen 18de-eeuws huis aangeduid. De oriëntatie en structuur ervan waren niet op de Weststraat gericht maar op de tuin zie inplanting van de bordestrap in de centrale gang tussen 'salon' en 'eetplaats'. Het 'voorhuis' werd circa 1885 gebouwd zie "Ontwerp tot herstelling en vergrooting der pastory" met 'ingang', 'salon', 'kabinet' en 'keuken'. 'Voorhuis' van zes traveeën met dubbelhuisopstand en twee bouwlagen + drie lage traveeën links met poort. Vernieuwd roodbakstenen gevelparement uit de jaren 1930-1940. In het 'salon' van het 'achterhuis' behouden elementen uit de tweede helft van de 18de eeuw zoals de gestucte moerbalken, de omlopende koof en de rococogetinte schouwboezem; doch witmarmeren second empireschouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Achterliggende tuin met treures.

• Rijksarchief Brugge, Provinciekaarten nr. 1096 A, Gemeente Ingelmunster. Ontwerp tot herstelling en vergrooting der pastory (1885).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol