erfgoedobject

Klooster van de paters lazaristen

bouwkundig element
ID
51270
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51270
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig klooster van de paters Lazaristen; uit het Franse Loos gevlucht voor de antiklerikale maatregelen nemen ze in 1902 hun intrek in een dokterswoning aan de Weststraat. Ze stichten een college; links en rechts van het herenhuis komen de hogere school- en kloostergebouwen. De in 1913 in de tuin gebouwde neoromaanse kapel is in 1948 afgebroken zie bewaarde zuilen en kapitelen tegen de rechter zij- en de achtergevel van nummer 52. In 1930 verkopen de Lazaristen het klooster wegens gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden aan de Paters van de Heilige Geest die er tot circa 1974 een missiecollege houden.

Het oorspronkelijke herenhuis (nummer 60, nu Ministerie van Financiën) telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Grijsbeschilderd bakstenen dubbelhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met puilijst waarop inscriptie "Missiecollege paters van de H. Geest". Hieraan palen links en rechts de voormalige klooster- en schoolgebouwen uit de eerste helft van de 20ste eeuw van respectievelijk zeven (nummer 62) en twaalf traveeën (nummers 52-58), en drie bouwlagen onder zadeldak. Getoogde muuropeningen; in de tweede bouwlaag, spitsbogige heiligennissen. Nummers 52-58 zijn onderverdeeld en voornamelijk op de begane grond verbouwd; nummer 62 bewaart min of meer zijn gaaf karakter met typerend Mariamonogram in de linkse geveltop.

  • VERSCHEURE A., Ingelmunster na de Franse Revolutie, Ingelmunster, 1999, p. 137.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gebouwenensemble is niet langer herkenbaar. Het oorspronkelijke herenhuis (nummer 60), het kloosterhuis (nummer 62) en het rechter deel van de schoolgebouwen (nummer 52) werden gesloopt. Enkel de al aangepaste nummers 54-58 zijn nog aanwezig.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster van de paters lazaristen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51270 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.