Hoeve 't Goed Nieuw Pachthof

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd " 't Goed nieuw pachthof" volgens houten naambord, gelegen achter Westwijk. Teruggaand op de 18de eeuw toen de baron van Ingelmunster een deel van het "Ingelmunsterbos" liet rooien (zie Ingelmunsterbosstraat iets meer ten noorden); als site aangeduid op de Ferraris- (1770-1778) en de P.C. Poppkaart (circa 1850).

Lage, losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken, oorspronkelijk U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf. Stallen, tabaksast en kapel midden jaren 1990 afgebroken voor aanleg wegenis. Erftoegang ten westen tussen bakstenen hekpijlers, oorspronkelijk via Izegemwegel bereikbaar.

Ten noorden, boerenhuis met jaarankers "1830" in de deels vernieuwde linker zijpuntgevel; drie smalle + vier brede traveeën (nok parallel aan de straat). Grijsbeschilderde erfgevel, geleed door middel van getoogde muuropeningen op arduinen lekdrempels en witbepleisterde kroonlijst met geblokte consoles boven de deur. In de derde travee, versmalde deur verdiept in steekboognis en gevat tussen pilasters van gesinterde baksteentjes. Links ervan, twee smalle en lage vensters onder spiegels met ruitpatroon. Rechts van de deur, vier brede en hoge vensters; kozijnen met geprofileerde middendorpel en bovenlichten met grote roedeverdeling, luikduimen. In de achtergevel, links opkamer van twee traveeën (gewelfde kelder); getoogde en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde onder een getoogde ontlastingsboog; bewaard kruiskozijn in de derde travee. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen; getraliede vensters in de geveltoppen.

Interieur. Tussen de vijfde en zesde travee dubbele brede haard met bakstenen schouwwangen.

Ten oosten, lange stal- en dwarsschuurvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op huis).

(Opgenomen in zomer 1998 en afgebroken in maart 2000 ten gevolge van nieuwe verkaveling Bruinbeekstraat).

• LANDELIJKE GILDE, 100 jaar landelijke gilde 1894-1994 Ingelmunster, Ingelmunster, 1994, p. 150.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol