Heilig Hartkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel

Beschrijving

Heilig Hartkapel met jaarsteen "1900". Gebouwd op grond van de Kortrijkse 'Commissie van Openbare Onderstand', mogelijk ter vervanging een oudere kapel zie inscriptie in altaar: "Ter zaliger gedachtenis van mynheer J.L.J. Brouckaert overleden te Kortrijk den 17 october 1872 madame J.L.J. Brouckaert overleden te Kortrijk den 14 july 1867". Rechthoekig bakstenen gebouwtje met driezijdige sluiting, onder zinken zadeldak. Trapgevel geflankeerd door steunbeertjes. Rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei; kapeldeur tussen pilasters van gesinterde baksteentjes. Deels bepleisterd interieur met houten straalgewelf. Arduinen altaar met pilasters, afgeschermd door middel van ijzeren hekken.

• VERSCHEURE A., Straatkapelletjes op de St.-Amandsparochie, in Den Hert, VIII, 2, 1987, p. 45.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol