Teksten van Sint Jan, Kindertuin 8

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5128

Sint Jan, Kindertuin 8 ()

Burgerhuis met traditionele kern, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. In 1885 werd in dit pand de stedelijke Kindertuin 8 ondergebracht. Deze was opgericht in 1883 en oorspronkelijk gevestigd in de Ambtmansstraaat. Het complex dat uit twee parallelle gebouwen en een verbindingsvleugel bestond, werd vervolgens door de stad Antwerpen achteraan uitgebreid met een bescheiden klassenvleugel. Stadsbouwmeester Gustave Royers tekende in 1894 het ontwerp, en de bouw werd in februari 1895 bij openbare aanbesteding toegewezen aan de aannemer Charles Brüls.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Recent verbouwde, bepleisterde lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen. Vermoedelijk constructie in bak- en zandsteenbouw, tot voor kort verankerd door muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensteropeningen. In de derde travee: rondboogpoort met hardstenen omlijsting in rococostijl uit de tweede helft van de 18de eeuw. Sober, geprofileerd kwarthol beloop met neuten, imposten en een rocaillesleutel.

Klassenvleugel van drie traveeën en twee bouwlagen onder een lessenaarsdak, rechts geflankeerd door een lagere inkomtravee. Lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk verlevendigd met witte natuur- en blauwe hardsteen voor speklagen, sluitstenen, de plint, waterlijsten en lekdrempels. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, verticaal geritmeerd door lisenen met verlichtingsroosters, en horizontaal opgebouwd uit registers van brede steekboogvensters. De rechthoekige plattegrond omvat een klas op de begane grond en één op de bovenverdieping, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, dossier MA#82500 en plannen 697#2461-2462.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint Jan, Kindertuin 8 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203248 (geraadpleegd op ).


Sint Jan ()

Voormalig huis zogenaamd "Sint Jan" met oude kern (tweede helft van de 16de eeuw-eerste helft van de 17de eeuw). Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen waarin een stedelijke kleuterschool gevestigd is. Verbouwde bepleisterde en beschilderde lijstgevel op rechte plint met rechthoekige venster- en deuropeningen, ankers met gekrulde spie (tweede helft van de 16de eeuw-eerste helft van de 17de eeuw). Begane grond met in derde travee laat-rococo poortomlijsting (18de eeuw), rondboogvenster in geprofileerde omlijsting op neuten, met imposten en schelpvormige sleutel.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint Jan, Kindertuin 8 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5128 (geraadpleegd op ).