Fabriekspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabriekspand

Beschrijving

Achterin gelegen voormalig fabriekspand uit eind 19de eeuw, naar verluidt eigendom van de borstelfabriek De Volder en in de jaren 1920 verbouwd tot woonhuis, door J. Vercoutere (Izegem), in opdracht van zijn zoon. Thans van de straat afgescheiden door rechthoekig bouwvolume met praktijkruimte (één bouwlaag) uit de jaren 1960.

Burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen dak. Beschilderd bakstenen volume gemarkeerd door centraal risaliet bekroond door gebogen fronton met oeil-de-boeuf; doorgetrokken driezijdige bow window. Rechthoekige vensters onder impost; kleine roedeverdeling. Rechter zijgevel met ingangsportaal onder luifel. Hoek gemarkeerd door steunbeer. Rondboogportaal naar haaks aansluitende vleugel van twee en een halve bouwlaag, met behouden industrieel uitzicht. Getoogde vensters met kleine roedeverdeling; bovenvensters met ijzeren roeden.

Interieur: afwijkende plattegrond te wijten aan de herbestemming van het pand. Ruime hal met terrazzo- en mozaïekvloer. Trap met kwart en bordes. Rookkamer, deels aangepast in de jaren 1960-1965, met bepleisterde en beschilderde troggewelfjes; merkwaardige ceramieken schouw in neorenaissancetrant. Interbellumwoonkamer naar ontwerp van O. Vandewalle (Izegem).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol