Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Nr. 10-12. Burgerwoning van 1884, gebouwd i.o.v. industrieel C. Vandemoortele, stichter van de "N.V. Huileries Vandemoortele". Neoclassicistisch dubbelhuis van zeven trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint; aflijnende geprofileerde kroon- met tandlijst. Horizontaal benadrukte gevel door de imitatiebanden onder de puilijst en kordons. Licht vooruitspringende poorttrav.; vernieuwde poort; arduinen schampstenen. Getoogde muuropeningen; op de bovenverd. in geprofileerde omlijsting en met sluitsteen; borstwering met rechth. casementen. Bewaard houtwerk.

Nr. 12. Aangepaste begane grond, in oorsprong winkelpui (cf. bouwplan), gemarkeerd door lijst met diamantkop.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 333.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol