Hoeve Ter Poorten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Poorten

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Ter Poorten". Oudste vermelding in een landboek van 1746: afgebeeld als een hoeve met dubbele omwalling met poortgebouw. Aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778) echter zonder dubbele omwalling; eveneens aangegeven op de Atlas der Buurtwegen nu als "Ferme Andries"; grosso modo zelfde opstelling. Resten van omwalling ten noorden en noordwesten, aangegeven door bomen. Van het vierde kwart van de 18de eeuw tot 1860 worden de meersen ten noorden van de hoeve uitgedolven en wordt baksteen vervaardigd met de leemaarde.

Hoeve met lage losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf; verankerde baksteenbouw; uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Oostelijke erfoprit tot 1971 aangeduid door een poortgebouw, zie naamgeving. Ten westen van het erf, sterk aangepast boerenhuis (tweewoonst) van vijf traveeën en één lagere travee onder pannen zadeldak; hanggoot. Aangepaste muuropeningen. Zolderluik. Interieur: haard bekleed met Delftse tegels.

Ten noorden, verankerde dwarsschuur met wagenhuis onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op boerenhuis, in oorsprong strobedaking); bewaarde schaargebinten. Ten zuiden, stalvleugel onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), ten gevolge van uitbreidingen zie vlechtingen zijgevel; links, latere uitbreiding met wagenhuis.

• Merkwaardige hofsteden te Izegem, dl. I, p. 48-52.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol