Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Rijhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl van 1907, naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem), in opdracht van apotheker A. Rodenbach. Enkelhuis van vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel op geblokte arduinen sokkel; getraliede kelderopeningen. Zowel qua materiaalgebruik als ornamentiek aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl: overkragend risaliet uitlopend op trapgevel, uitgewerkte hoofdjes als sluitstenen, de boogvelden met onder meer reliëfs verwijzend naar de bestemming van het pand en met het opschrift "oost-west thuis-best"; sierankers. Risaliet oorspronkelijk gemarkeerd door driezijdige erker zie bouwplan, thans omgebouwd tot balkon; getrapte natuurstenen console. Typische kruisvensters met vernieuwd houtwerk; doorgetrokken arduinen onderdorpels met lekdrempels. Verbouwde winkelpui.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 9/1903.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol