Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van 1841, naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison (Gent), in opdracht van schoenfabrikant Eduard Dierick, grondlegger van de schoennijverheid te Izegem; vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatiebanden op de tweede bouwlaag. Horizontale geleding door doorgetrokken lekdrempels, waterlijsten en geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping en rondboogvensters op de tweede bouwlaag; geprofileerde omlijsting. Vernieuwde winkelpui. Zijgevels bekleed met eternietplaten.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 1/ 1825-1874.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol