erfgoedobject

IJzerwinkel

bouwkundig element
ID: 51306   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51306

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed IJzerwinkel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Nr. 36. Voormalige ijzerwinkel van 1924 cf. gevelsteen en n.o.v. architect C. Spriet (Izegem), vlg. bouwplan met smidse en werkplaats in een aparte achterbouw met schuifpoort, bereikbaar via poortgebouw aan de Zuidkaai (nr 8). Breedhuis van drie trav. en twee en een halve bouwl. onder pannen zadeldak. Vrije interpretatie van de traditionele bouwtrant voor materiaalgebruik en vormgeving van een aantal onderdelen. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van witte sierbaksteen en arduin; houten kroonlijst op klossen. Hoeklisenen en spaarvelden afgelijnd door overhoekse muizentandfries. Middentrav. oplopend in overkragende schoudergevel op penanten met ingewerkt fialenmotief. Gevelbrede winkelpui onder ijzeren I-balk en aansluitend dito korfboogvormig drielicht met bewaarde ramen op de bovenverd., ten behoeve van het "magazijn"dat met de winkelruimte verbonden is d.m.v. van een steektrap met kwart. Op de begane grond, aansluitend bureel onder platdak l. en r., haakse enfilade van woonvertrekken op beneden- en bovenverd. uitziende op een "bloemhof..

Referentie(s)

SAI Bouwv. 16/1924.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: IJzerwinkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51306 (Geraadpleegd op 12-12-2019)