IJzerwinkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed IJzerwinkel

Beschrijving

Voormalige ijzerwinkel van 1924, zie gevelsteen en naar ontwerp van architect C. Spriet (Izegem), volgens bouwplan met smidse en werkplaats in een aparte achterbouw met schuifpoort, bereikbaar via poortgebouw aan de Zuidkaai (nummer 8). Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Vrije interpretatie van de traditionele bouwtrant voor materiaalgebruik en vormgeving van een aantal onderdelen. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door het gebruik van witte sierbaksteen en arduin; houten kroonlijst op klossen. Hoeklisenen en spaarvelden afgelijnd door overhoekse muizentandfries. Middentravee oplopend in overkragende schoudergevel op penanten met ingewerkt fialenmotief. Gevelbrede winkelpui onder ijzeren I-balk en aansluitend dito korfboogvormig drielicht met bewaarde ramen op de bovenverdieping, ten behoeve van het "magazijn" dat met de winkelruimte verbonden is door middel van van een steektrap met kwart. Op de begane grond, aansluitend bureel onder plat dak links en rechts, haakse enfilade van woonvertrekken op beneden- en bovenverdieping uitziende op een "bloemhof".

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 16/1924.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol