Burgerhuis De Wijnberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Wijnberg

Beschrijving

Eclectisch enkelhuis van 1911 zogenaamd "De Wijnberg" zie opschrift in fraai faiencetegeltableau in het boogveld en casement, naar ontwerp van A. Neirynck (Blankenberge). Deels vrijstaande burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Horizontaal gelede lijstgevel, zie druiplijsten, kordons, muurbanden en houten kroonlijst op modillons; parement van witgeglazuurde baksteen, vervaardigd door: "Ceramiques Hasselt - Deloof-Cuelenaere - Bruges-Bassin", zie gevelsteen; sokkel van arduin. Venstertraveeën oplopend in een voorheen betegelde schoudergevel met topstuk en decoratief ijzerwerk. Driezijdige neoclassicistische erker bekroond door geajoureerd houten balkon. Rechthoekige vensters, op de benedenverdieping onder eenvoudig hoofdgestel met golfpatroon. Sierlijke vleugeldeur in arduinen omlijsting. Rechts, poort met arduinen topstuk, dat toegang geeft tot de achterin gelegen nutsgebouwen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 13/ 1912-1914.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol