Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Eclectisch herenhuis gedateerd anno/ 1921, zie rolwerkcartouches en naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem) voor borstelfabrikant Jules Sintobin. Dubbelhuis van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien en mechanische pannen); gewelfde dakkapel. Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel; aflijnende houten kroonlijst met tandlijst, boven de linker travee onderbroken door de barokgetinte klokgevel met gebogen fronton. Rijkelijk gebruik van witte natuursteen voor onder meer onderdorpels, kordons, omlijstingen en dakvenster. Driezijdige erker op console met engelenfiguur; mascarons en bloemenslingers, vrij naar barokmodel. Getoogde en rondboogvensters in geriemde omlijsting met druiplijst. Spiegelboogdeur in geprofileerde omlijsting naar patroon uit de tweede helft van de 18de eeuw onder ovaal bovenlicht met afhangende guirlande.

Interieur: naar verluidt met tegeltableau dat een "jachttafereel" voorstelt, van 1938 van J. Mulders (Gent).

• Stadsachief Izegem, Bouwvergunningen 39/ 1920-1921.
  • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 dln., onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1997-1998, p. 64.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol