Architectenwoning L. Verstraete

Beschrijving

Nr. 47/ Meiboomstraat. Eigen woning van architect L. Verstraete (Izegem), gebouwd in 1925 cf. cartouche. Eclectisch dubbelhuis van zeven trav. en twee bouwl. onder geknikt schilddak (n // straat, mechanische pannen); vier klimmende dakkapellen. Verzorgde bakstenen lijstgevel op arduinen plint; houten kroonlijst op modillons; rijkelijk gebruik van simili-natuursteen voor o.m. muurbanden. Regionalistische inslag in de gevelopbouw met middenrisaliet opgevat als schoudergevel met topstuk en voorzien van rechth. vensters in verdiepte korfboognissen met cartouche in het boogveld; verdiept portaal in eerder neobarokgetinte omlijsting van geblokte natuursteen onder gebogen fronton naast een stenen kruiskozijn.

Vrijer geïnterpreteerde opstand en afwerking van de venstertrav. L. gevat in spaarveld, getypeerd door driezijdig erkertje op getrapte kraagsteen. Cartouches met opschrift: "Werk Adelt". R.venstertrav. gemarkeerd door rechth. erker op uitgewerkte natuurstenen consoles. Rechth. vensters, vnl. met tussendorpel, bovenlicht met groen glas-in-lood. Sobere zijgevel doorbroken door vijf vensters en gemarkeerd door gestileerde schoorsteenschachten. Gelijkaardige achtergevel; kroonlijst doorbroken door dakvenster; deels vernieuwd schrijnwerk.

Referentie(s)

SAI Bouwv. 18/ 1925.
Verbeke P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 dln., onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1997-1998, p. 58-59.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol