Laatclassicistisch pak- of koetshuis

Beschrijving

Pak- of koetshuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, in laatclassicistische stijl aangepast in de vroege 19de eeuw. Het maakte oorspronkelijk deel uit van het verdwenen herenhuis Kipdorp 9. Michel Dhanis (Antwerpen, 1790-Antwerpen, 1847), echtgenoot van Jeanne Van den Broeck (Antwerpen, 1789-Antwerpen, 1873) en burgemeester van Kapellen (1836-1847), liet in 1846 gevelaanpassingen uitvoeren door de aannemer Paul Smits. De werken betroffen het aanbrengen van lekdrempels op de eerste verdieping. In 1847 kreeg ook zijn hotel aan het Kipdorp een vernieuwd, neoclassicistisch gevelfront. Het pak- of koetshuis werd gesloopt voor nieuwbouw in 1978, het hotel verdween omstreeks 2003.

Gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting. Centrale rondboogpoort met kwartholbeloop in een vlakke omlijsting met neuten, imposten en een gegroefde sleutel. Rechts van de poort een rechthoekige deur met een getralied bovenlicht. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1846#354 en 1847#122.