erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
51321
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51321

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaande villa van 1937, naar ontwerp van Ch. Debels (Kortrijk), aansluitend bij de art-decostijl zie blinde patrijspoortvensters en afgeronde wanden. Aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje van 1938, eveneens naar ontwerp van Ch. Debels. Grosso modo L-vormig volume met tussengevoegde afgeronde inkompartij in de oksel; twee en drie bouwlagen onder wisselend dakenspel (leipannen). Bakstenen lijstgevels op arduinen plint; rechthoekige getraliede kelderopeningen. Rechthoekige vensters, onder meer verfraaid met glas in lood; arduinen onderdorpels die op de tweede en derde bouwlaag doorlopen in muurbanden. Markant portaal onder zware luifel op klossen; gestileerd deurrooster. Plattegrond met schuingeplaatste inkom die leidt naar een centrale hal met trappenhuis, waarrond de verschillende vertrekken zijn gegroepeerd, zoals het salon, de eet- en een halfronde rookplaats met aansluitende galerij aan de tuinzijde; kleine studio als apart volume, dienstingang met aanpalende serre en garage aan de Schoolstraat. Kamers en badkamer op de bovenverdieping.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 65/ 1937, 68/ 1937.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51321 (Geraadpleegd op 19-06-2021)