erfgoedobject

Villa in cottagestijl

bouwkundig element
ID
51323
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51323

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Villa in cottagestijl
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Monumentale villa in cottagestijl, zie materiaalgebruik (baksteen en hout), overkragende verdieping, hoge daken met dakkapel en markante schouwen met overstekende dakrand en windborden, puntgevels onder meer in navolging van het traditionele, zogenaamd "Normandische" vakwerk en met bakstenen vullingen in keperverband. Dieperin gelegen dubbelhuis te midden van tuin, gebouwd in 1927 naar ontwerp van Jozef en Luc Viérin (Brugge), in opdracht van schoenfabrikant D. De Coene; twee bouwlagen onder pannen zadel- en schilddak; houten kroonlijst met tandlijst en klossen. Bakstenen gevelparement, deels bepleisterd, getypeerd door de afwisselende plaatsing van vensters en van bow windows. De hal vormt naar Engels voorbeeld het centrum van de woning, zie grote raampartij. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling. Rondboogdeur in natuurstenen omlijsting. Arduinen en bakstenen bordes; bolbekroning.

Naar verluidt rijk uitgewerkt interieur, naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene" (Kortrijk); centrale monumentale hal met bovengalerij in neorenaissancestijl wanden bekleed met imitatiegoudleder.

Ten noordoosten van de woning, garage in aansluitende bouwstijl.

 • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 21/ 1927, 22/ 1927.
 • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 delen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1997-1998, p. 64-66.
 • VIÉRIN J. en L., Bouwkundige uitvoeringen, Antwerpen, 1933, p. 47-49.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51323 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.