Villa in cottagestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Izegem
Straat Burgemeester Vandenbogaerdelaan
Locatie Burgemeester Vandenbogaerdelaan 57, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Villa in cottagestijl

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Monumentale villa in cottagestijl, zie materiaalgebruik (baksteen en hout), overkragende verdieping, hoge daken met dakkapel en markante schouwen met overstekende dakrand en windborden, puntgevels onder meer in navolging van het traditionele, zogenaamd "Normandische" vakwerk en met bakstenen vullingen in keperverband. Dieperin gelegen dubbelhuis te midden van tuin, gebouwd in 1927 naar ontwerp van Jozef en Louis Viérin (Brugge), in opdracht van schoenfabrikant D. De Coene; twee bouwlagen onder pannen zadel- en schilddak; houten kroonlijst met tandlijst en klossen. Bakstenen gevelparement, deels bepleisterd, getypeerd door de afwisselende plaatsing van vensters en van bow windows. De hal vormt naar Engels voorbeeld het centrum van de woning, zie grote raampartij. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling. Rondboogdeur in natuurstenen omlijsting. Arduinen en bakstenen bordes; bolbekroning.

Naar verluidt rijk uitgewerkt interieur, naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene" (Kortrijk); centrale monumentale hal met bovengalerij in neorenaissancestijl wanden bekleed met imitatiegoudleder.

Ten noordoosten van de woning, garage in aansluitende bouwstijl.

  • Stadsarchief Izegem, Bouwvergunningen 21/ 1927, 22/ 1927.
  • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 delen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1997-1998, p. 64-66.
  • VIÉRIN J. en L., Bouwkundige uitvoeringen, Antwerpen, 1933, p. 47-49.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Burgemeester Vandenbogaerdelaan

Burgemeester Vandenbogaerdelaan (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.