erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
51324
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51324

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deels vrijstaand herenhuis van 1920, in opdracht van schoenfabrikant A. Bral. Eclectisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak (nok parallel aan de straat, leien); drie dakkapellen. De bakstenen lijstgevel wordt beïnvloed door de lokale toepassing van de Franse stijlen uit de tweede helft van de 18de eeuw: verticaal benadrukte opstand door middel van de geblokte hoekpilasters en dito middenrisaliet, belijnende puilijst, gekornist hoofdgestel en houten kroonlijst. Anderzijds meer eigentijdse elementen in het middenrisaliet: rondboogportaal in vlakke omlijsting met aansluitende driezijdige erker van simili-natuursteen, onder de dito balustrade voor de gebogen dakkapel met flankerende voluten. Bewaard houtwerk met typische schuiframen op de begane grond en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Gelijkaardige zijgevel met doorgetrokken uitbouw en bow window. Variante op de traditionele dubbelhuisaanleg: eerste gang met toegang tot de vertrekken aan de straat, leidend naar de tegen de rechter zijgevel uitgebouwde trappenhal waarop onder meer de rookkamer uitkomt - met bow window van de zijgevel.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 39/ 1920-1921.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51324 (Geraadpleegd op )