Directeurswoning

Beschrijving

Directeurswoning met achterin gelegen borstelfabriek "La brosserie industriëlle" (zie naamplaatje poort), gebouwd in opdracht van E. de Ber. Naar verluidt circa 1930 gesticht in de Marktstraat en in 1937 overgebracht naar de Camiel Ameyestraat.

Art-deco-enkelhuis, zie geometrische ornamenten (bolornament), van 1937 zie gevelsteen, naar ontwerp van A. Bauwens (Moescroen). Bakstenen lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen; plint van arduin en breuksteen met opgelegde rode voegen. Venstertravee gemarkeerd door rechthoekige erker; vensterregister. Typisch verhoogde deurtravee met decoratief metselwerk en smalle muurdam van zwartgeglazuurde tegels. Geprofileerd portaal met glas in lood boven- en zijlicht.

Art-deco-interieur, zie de geometrisch uitgewerkte trap en de marmeren schouw in de woonkamer.

Oorspronkelijke fabriek bestaande uit drie parallelle bakstenen volumes onder pannen sheddaken. Typische kelder waar het kostbare materiaal wordt bewaard onder meer haren, baleinen,... Behouden machinepark uit de jaren 1930 aangedreven door elektromotoren.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen, 65/ 1937.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De fabrieksgebouwen werden omstreeks 2008-2009 gesloopt. Enkel de woning is vandaag nog bewaard. Het gedeelte rechts van de inrit werd geïntegreerd in een nieuwbouwwoning (nummer 29).

• Geopunt, Orthofoto’s 2008-2011, Camiel Ameyestraat, Izegem [online], https://www.geopunt.be/ (geraadpleegd op 29 april 2020).