erfgoedobject

Goederenopslagplaats van de NMBS

bouwkundig element
ID
51333
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51333

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige goederenopslagplaats van de NMBS zie tegeltableau, opgetrokken in begin 20ste eeuw, ter vervanging van het te klein geworden goederenstation van 1883-1884, dat gelegen was in de huidige Stationsstraat. In gebruik tot 1992 en sinds 1994 drukkerijmuseum van het bedrijf Strobbe. Langgerekte gevel van dertien traveeën, met lager aanpalende vleugel van twee traveeën; zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Lichte bakstenen lijstgevel op plint van rode baksteen. Gevel geritmeerd door afwisseling van blinde muuropeningen en poorten. Centrale smeedijzeren luifel, als enige overblijvende, zie kraagstenen (de overige verdwenen in de jaren 1970).

Behouden interieur, thans ingericht als drukkerijmuseum: de voormalige opslagplaats met Polonceauspant herbergt talrijke drukpersen, de kantoren zijn gemoderniseerd in de jaren 1970 en zijn heden heringericht als typisch bureel van een drukkerij, met behoud van authentiek lokettenmeubilair.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Goederenopslagplaats van de NMBS [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51333 (Geraadpleegd op )