Goederenopslagplaats van de NMBS

Beschrijving

Voormalige goederenopslagplaats van de NMBS zie tegeltableau, opgetrokken in begin 20ste eeuw, ter vervanging van het te klein geworden goederenstation van 1883-1884, dat gelegen was in de huidige Stationsstraat. In gebruik tot 1992 en sinds 1994 drukkerijmuseum van het bedrijf Strobbe. Langgerekte gevel van dertien traveeën, met lager aanpalende vleugel van twee traveeën; zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Lichte bakstenen lijstgevel op plint van rode baksteen. Gevel geritmeerd door afwisseling van blinde muuropeningen en poorten. Centrale smeedijzeren luifel, als enige overblijvende, zie kraagstenen (de overige verdwenen in de jaren 1970).

Behouden interieur, thans ingericht als drukkerijmuseum: de voormalige opslagplaats met Polonceauspant herbergt talrijke drukpersen, de kantoren zijn gemoderniseerd in de jaren 1970 en zijn heden heringericht als typisch bureel van een drukkerij, met behoud van authentiek lokettenmeubilair.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol