Art-decovilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sobere art-decovilla

Beschrijving

Sobere art-decovilla van 1928, naar ontwerp van P. Gits (?), in opdracht van schoenfabrikant A. Clement. Gelegen midden in een beboomde tuin, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje; ten westen, houten tuinpaviljoen op achthoekige plattegrond. Smeedijzeren poortje tussen twee bakstenen pijlers leidt via trap en arduinen bordes naar ingesneden portaal; arduinen balustrade bekroond door siervazen. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen geaccentueerd door gecementeerde fries waarboven overstekende houten kroonlijst. Brede deurtravee afgelijnd door lisenen met verdiepte muurvlakken; gestileerde rozenmotieven ter hoogte van de dakkapel. Rechthoekige vensters met oren; geometrische motieven. Geaccentueerd portaal met gestileerde zuilen; fraai uitgewerkte smeedijzeren deur. Achtergevel gemarkeerd door doorgetrokken driezijdige erker. Vierhoekige plattegrond met rechts hal en keuken en links eetplaats en salon. Ruime hal verlicht door middel van grote vensters in de zijpuntgevel; vloer van cementtegels en houten bordestrap in geometrische art-decostijl; strak uitgewerkte trappaal en smeedijzeren traphek. Bepleisterde plafonds; fries met palmetmotief. Eenvoudige marmeren schouwen. Keuken met bewaarde cementtegelvloer. Kamers en badkamer op de bovenverdieping.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 25/ 1928.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol