Tuinpaviljoen met duifhuis

Beschrijving

Voormalig tuinhuisje met op de bovenverdieping duivenhok, van 1906, aansluitend bij de cottage-architectuur, zie imitatievakwerk en sterk overkragend dakstoel, windborden enz. Oorspronkelijk een aanhorigheid van het herenhuis van schoenfabrikant L. Defauw, eveneens gelegen aan de Gentsestraat en afgebroken in 1993. Gediversifieerde geel-oranje baksteenbouw onder overkragend pannen wolfs- en zadeldak, rustend op korbelen. Kruising gemarkeerd door dakruiter onder ingesnoerd zeszijdig dak. Duiventil ingewekt in de dakkapel. Deel van de benedenverdieping opgevat als rondboogarcade op arduinen zuilen. Rechthoekige vensters, onder meer arduinen kruisvensters, waarboven rondboogfries met onder meer arduinen druiplijstje. Houtwerk met kleine roedeverdeling. De begane grond huisde oorspronkelijk een berging en wasgelegenheid.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol